De bus met de gratis Duitse taaltrainers komt er weer aan
26 februari 2019 

De bus met de gratis Duitse taaltrainers komt er weer aan

Nog maar een paar weken te gaan en dan haal ik Mustafa en Jamil weer van de bus. Twee jongens uit een Berlijns kindertehuis, die al jaren hun vakanties bij mij doorbrengen. Net zoals deze twee komen er meer dan 200 kinderen uit Berlijn naar Nederlandse gastgezinnen. Terwijl zij genieten van een zorgeloze vakantie in een liefdevolle omgeving, spijkeren hun Nederlandse gastgezinnen hun Duitse taalkennis weer eens bij. Een win-win-situatie voor alle partijen dus!

Niet voor iedereen is vakantie vanzelfsprekend

Duitsland is een rijk land met het kosmopolitische Berlijn als hoofdstad. En toch kan bijna een vijfde van de kinderen in Berlijn vanwege de financiële situatie van de ouders of door andere gezinsomstandigheden niet samen met hun ouders op vakantie. Veelal komen deze kinderen uit kansarme, gebroken gezinnen of uit kindertehuizen. Ze hebben te maken met de gevolgen van werkloosheid, alcohol- en drugsverslaving van hun ouders, agressiviteit, criminaliteit en soms ook vreemdelingenhaat. Vakantievieren in Nederland betekent voor deze kinderen niet alleen een onbezorgde tijd – al kan die zeker in het begin nog best spannend zijn. Het zorgt er ook voor dat ze, weer terug op school, ook eindelijk eens kunnen vertellen hoe leuk hun vakantie was.

Communiceren in het Nederlands en het Duits

Spreek jij een beetje Duits en ben je al jaren van plan om je taalkennis weer eens wat op te frissen? Zeker als je zakelijk met Duitsers te maken hebt, is dat een goed voornemen – dat je dankzij dit initiatief kunt uitvoeren! Met de Berlijnse vakantiekinderen haal je voor 3 weken een gratis Duitse taaltrainer in huis. Mogelijke periodes zijn de Duitse “Osterferien” (15 – 26 april) of een helft van de “Sommerferien” (20 juni – 2 augustus).

Kinderen leren snel – sneller dan je als volwassene denkt! Of je nu (gebrekkig) Duits met hen spreekt of zelfs Nederlands, zij zullen jouw taal snel oppikken en zullen al heel snel begrijpen wat je bedoelt. Omdat zij wel in het Duits terug zullen praten, train jij het verstaan van gesproken Duits en zul je veel woorden en begrippen oppikken. Inclusief alle modewoordjes van nu die de Duden (de Duitse versie van de dikke Van Dale) nog niet hebben gehaald.

Draag een steentje bij aan de Duits-Nederlandse samenleving

Pax Kinderhulp is een CBF-erkende stichting zonder winstoogmerk. Bestuursleden en overige vrijwilligers worden niet betaald, gastgezinnen ook niet. Financieel is de stichting volledig afhankelijk van donateurs en sponsors. Dit betreft bijvoorbeeld het busvervoer van en naar Berlijn, het bekostigen van gezamenlijke excursies van de kinderen en hun gastgezinnen, of advertenties om meer gastgezinnen te werven.

Zowel particulieren als bedrijven kunnen ervoor zorgen dat ook in de toekomst kansarme kinderen uit Berlijn in Nederland de vakantie van hun leven kunnen blijven doorbrengen:
Word vakantieouder van een kind
Meld je aan als vrijwilliger
Word eenmalig of structureel donateur of sponsor van deze ANBI-instelling
• Deel deze blog met je relaties, vrienden en familie en vergroot de bekendheid van Pax Kinderhulp

Wil je meer weten over mijn ervaringen als vakantieouder van Jamil en Mustafa? Neem dan gerust contact met mij op!

Over de schrijver
100 % Duits met een klein tikje Nederlands. Dat is Petra. Geboren, opgegroeid en opgeleid in Duitsland en inmiddels bijna 20 jaar woonachtig in Nederland. Iemand die de mentaliteit van beide landen goed aanvoelt.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down