Plastic bekers en plastic rietjes verboden – wat moet je over de Duitse SUPD wetgeving weten?
Genietend van het mooie weer, word je al snel geconfronteerd met het thema plastic. Een cocktail met een rietje? Ja graag, maar welk rietje mag wel en welke niet? Zwemmen in een zee van plastic? Liever niet! Wat wordt er gedaan tegen deze plastic pollution? Wat mag wel en wat kan niet in Duitsland als het gaat om plastic? En wat mag een bedrijf nog wel produceren en wat niet meer? Europa gaat het plastic waste probleem op Europees gebied aanpakken doordat ze een wet in het leven hebben geroepen: de Single-use Plastics Directive (SUPD).
80 tot 85% van het zwerfvuil op zee (gemeten aan de hand van tellingen op de Europese stranden) in de Europese Unie bestaat uit plastic, waarvan 50% wegwerpplastic.
De Europese Commissie heeft de Single-use Plastics richtlijn opgesteld om wegwerpplastic in zee tegen te gaan. Alle EU-landen moeten deze richtlijn dus omzetten. Ook Nederland en Duitsland moeten zich houden aan de SUPD. Nederland heeft deze wetgeving uitgewerkt in een Algemene maatregel van bestuur (AMvB). De Duitse overheid heeft in een document waarvan de naam een echte „Zungenbrecher“ is – Einwegkunststoffverbotsverordnung ofwel EWKVerbotsV – de Duitse regels van de SUPD vastgelegd.
SUP-wetgeving vanaf 3 juli 2021
Vanaf 3 juli 2021 zijn twee veranderingen in Duitsland van belang:
- Verbod op bepaalde wegwerp-plastic producten
- Waarschuwing op bepaalde groep van plastic producten
1. Verbod op bepaalde wegwerp-plastic producten
In de hele EU mogen bepaalde plastic producten vanaf 3 juli 2021 niet meer geproduceerd worden. De retailers mogen hun bestaande voorraad echter nog verkopen en gebruiken. In eerste instantie treft de wetgeving dus de producenten en ook de retailers. Maar ook op Duitse grootverbruikers zoals horecaondernemingen heeft het verbod op gebruik van wegwerpplastic een forse impact. Het is niet meer toegestaan een plastic wegwerpbekertje koffie mee te geven of een to-go-maaltijd in een plastic bakje.
Bron: Bundesregierung
Welke plastic producten zijn verboden vanaf 3 juli 2021?
De producenten van o.a. plastic borden, bekers en bestek mogen vanaf 3 juli 2021 de volgende producten niet meer produceren:
- Plastic roerstaafjes, rietjes en staafjes voor ballons
- Kunststof bordjes en bestek (lepels, vorken, messen en eetstokjes)
- Wattenstaafjes
- Take away-wegwerpverpakkingen
- Papieren borden die een plastic laagje hebben
- Voedselverpakkingen gemaakt van EPS (o.a. frietbakjes en wegwerpbekertjes)
- Wegwerpproducten gemaakt van oxo-afbreekbaar plastic, zoals vaak verwerkt in tassen, plastic flessen, labels etc.
Waarom zijn producten gemaakt van afbreekbaar plastic (oxo-afbreekbare producten) ook verboden?
Dit komt doordat de afbraak meestal niet volledig plaatsvindt, waardoor microplastics overblijven. Deze microplastics worden als schadelijk voor het milieu beschouwd en zijn dus verboden.
Zijn er ook uitzonderingen op deze regels?
Ja, er zijn bepaalde producten die vallen onder de richtlijn 93/42/EWG voor medisch noodzakelijke producten, bijvoorbeeld plastic maatlepeltjes of wattenstaafjes bij een medicijn.
Als retailers of horecaondernemingen nog een voorraad hebben van plastic producten, mogen ze deze na 3 juli 2021 nog gebruiken?
Jawel, plastic wegwerpproducten mogen niet meer worden geproduceerd, maar wat al geproduceerd is, mag worden verkocht en gebruikt.
2. Waarschuwing op bepaalde groep van plastic producten
Voor een bepaalde groep kunststofproducten voor eenmalig gebruik gelden specifieke markeringsspecificaties. In veel producten is plastic verwerkt – bijvoorbeeld in hygiëneproducten, sigaretten en wegwerpbekers. Na gebruik komen deze producten vaak in het afvalwater terecht en vormen zo een milieuprobleem. De Duitse wetgeving bepaalt dat plastic producten, die per 3 juli 2021 nog niet verboden zijn, wel verplicht een markering moeten hebben met een waarschuwing dat het betreffende product milieuschade veroorzaakt.
Welke producten moeten een markering dragen?
- Maandverband, tampons en inbrenghulzen voor tampons
- Vochtige doekjes, m.a.w. vooraf bevochtigde doekjes voor persoonlijke hygiëne, en huishoudelijke doekjes
- Tabaksproducten met filters, en filters die verkocht worden voor gebruik in combinatie met tabaksproducten
- Drinkbekers
Wat is het doel van de markering?
De waarschuwing moet de consumenten bewust maken van de aanwezigheid van plastic in het product. Ook wordt er de juiste afvalverwijderingsmethode aangegeven om te voorkomen dat er te veel plastic in de natuur belandt.
Welke voorwaarden zijn aan de markering gesteld?
De waarschuwing moet een vast onderdeel zijn van de verpakking of het product en rekening houden met de verschillende productgroepen waarop zij betrekking heeft. Zo zijn er regels m.b.t. het formaat, de kleuren, de minimale resolutie en de lettergrootte. Bovendien moet de informatie in de respectieve landstaal worden aangebracht. Een extra andere taal is ook toegestaan.
Voorbeelden van Duitse markeringen:
De volledige specificaties zijn hier te vinden:
Betekent het dat fabrikanten alle producten zonder een gedrukte waarschuwing moeten weggooien?
Nee dat is niet nodig. Tot 3 juli 2022 geldt er een overgangsperiode voor fabrikanten. Zo mogen zij producten die al geproduceerd zijn voorzien van een sticker. Let op: het moeten stickers zijn die je niet kunt verwijderen.
SUP wetgeving en toekomstige regels
2022
Om de hoeveelheid plastic afval tegen te gaan, mogen retailers vanaf 2022 in Duitsland geen lichte plastic draagtassen meer uitdelen aan hun klanten. Zij moeten consumenten beter informeren of ze een wegwerpfles kopen of een fles die zij nog vaker kunnen gebruiken. Het doel is om meer recycleerbare producten te gebruiken. Vanaf 2022 geldt er ook statiegeld voor niet-herbruikbare plastic drankflessen (tot drie liter).
2023
Vanaf 2023 zullen cateraars, bezorgdiensten en restaurants ook verplicht zijn herbruikbare containers aan te bieden als alternatief voor wegwerpverpakkingen voor het afhalen en bestellen van eten en drinken.
2024
Vanaf 2024 moeten doppen en deksels vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Zo worden ze automatisch ingeleverd voor recycling.
Tips voor jouw volgende stappen
- Ben je aanbieder van producten die de bovengenoemde plastic producten kunnen vervangen? Dit is hét moment om uitbreiding naar Duitsland te overwegen.
- Verkoop je producten die onder punt 2 vallen en een markering moeten dragen? De Duitstalige printbestanden (EPS en AI) zijn hier te vinden.
- Plan alvast voor 2022 tot 2024 vooruit wat jouw productassortiment, voorraadbeheer en marketing betreft.
Over de schrijver Gudrun Döhl
Een echte Europeaan, met Duitse roots. Inmiddels woon ik al bijna 20 jaar in Nederland. Ik heb mijn passie voor internationale marketing en talen samengevoegd en ondersteun met veel plezier Nederlandse ondernemers bij hun activiteiten op de Duitse markt.