Abmahnwelle Google Fonts

Abmahnwelle Google Fonts - voorkom een boete

Anders dan de Nederlandse wetgeving biedt de Duitse wetgeving consumenten en bedrijven de mogelijkheid om ondernemingen een “Abmahnung” te sturen. Dit is een soort waarschuwing waarin iemand, meestal via zijn advocaat, laat weten dat een bedrijf niet voldoet aan de Duitse wetgeving. Vaak wordt er een schadevergoeding geclaimd die van een paar honderd tot wel tienduizenden euro’s kan oplopen. Daarnaast ontvang je ook direct de factuur van de advocaat.

 

Helaas wordt er van deze wettelijke mogelijkheid ook misbruik gemaakt. Recent is er een hele vloedgolf van Abmahnungen naar Duitse bedrijven gestuurd, in verband met het volgens de Duitse AVG niet toegestane gebruik van Google Fonts.

 

 

Ook een van onze klanten heeft een dergelijke, in zijn geval niet gegronde, Abmahnung ontvangen. Hieronder een stukje uit de ontvangen brief.

 

 

Wat moet je doen om het risico op een boete te minimaliseren?

Controleer of jouw Duitse website (of die van jouw klanten) gebruikmaakt van dynamische Google Fonts. Dat zijn fonts die vanuit de servers van Google ter beschikking worden gesteld. Dit is het geval als er “/fonts.googleapis.com” in de broncode van de website staat.  Je kunt ook een Google Fonts checker gebruiken zoals www.ccm19.de/google-fonts-checker/.

JA, de website gebruikt dynamische Google Fonts
>> De beste (juridisch meest veilige) oplossing is om de Google Fonts lokaal in de website te integreren. Vergeet niet om daarna de privacyverklaring aan te passen.
>> Vanuit de DSGVO (de Duitse AVG) is het ook toegestaan om toestemming voor het gebruik van dynamische Google Fonts via een consent manager op te vragen.

NEE, de website gebruikt geen dynamische Google Fonts
>> Prima, je hoeft niets te doen.

 

Lees ook:

 

Heb je hier vragen of opmerkingen over?
Neem gerust contact met ons op, wij helpen je er graag bij. 

 

Over de schrijver Gudrun Döhl

Een echte Europeaan, met Duitse roots. Inmiddels woon ik al bijna 20 jaar in Nederland. Ik heb mijn passie voor internationale marketing en talen samengevoegd en ondersteun met veel plezier Nederlandse ondernemers bij hun activiteiten op de Duitse markt.

 

TERUG NAAR ALLE ARTIKELEN